fbpx
0

Pudding ryżowy

Lubicie pyszne i zdrowe desery? Ja też je uwielbiam, szczególnie jak wspominam je dobrze z mojego dzieciństwa. Czy jest coś lepszego niż ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem? 🙂

Mam dla was odrobinę zdrowszy przepis od standardowego, musicie spróbować. Pudding ryżowy będzie najlepszym wyborem na śniadanie lub jako posiłek potreningowy. Nie jest to zdecydowanie posiłek redukcyjny ze względu na dosyć wysoką kaloryczność jednej porcji.

Składniki na 2 porcje

Litr mleka 3,2%

100g ryżu

miód dwie łyżki stołowe

jabłko duże podsmażone na oleju kokosowym z dodatkiem soku z cytryny

słodzimy erytrolem lub stewią

dwie szczypty soli

mielony cynamon

Jedna porcja = około 600/650kcal

 

Przygotowanie

  1. Wsypujecie ryż do podgrzanego mleka po czym zmniejszacie temperaturę, mleko powinno delikatnie parować bez bulgotania
  2. Dodajecie sól i erytrol
  3. Pilnujecie ryżu często mieszając przez 35-40minut
  4. Jabłko możecie podsmażyć w między czasie na patelni na oleju kokosowym, nie zapomnijcie skropić cytryną
  5. Nakładacie wszystko do głębokiej miski lub owalnego kubka, polewacie łyżeczką miodu i nakładacie owoce na górę
  6. Smacznego!

 

 

Zapraszam również do oglądania merytoryki – mówię tylko o tym co naprawdę działa

Youtube Tomasz Szostek

 

Więcej zdrowych przepisów:

Blog