Fit Ciastka z batatów
Bataty, mąka kukurydziana, kokosowa, jajka…Co z tego może wyjść? Prosty przepis na – Fit Ciastka z batatów
Wyjątkowe, pyszne, genialna konsystencja, czym się wyróżniają spośród innych ciastek?
- Zdrowy skład
- Niska kaloryczność jednego ciastka
- Nie podnoszą drastycznie cukru we krwi
- Węglowodanowo – tłuszczowo – białkowe
- Świetne na przekąskę do kawy oraz jako posiłek!
Wartości odżywcze na 1 duże ciastko
Około 120-140 kcal
12g węglowodanów
2,1g białka
4g tłuszczu
Jak wam się podoba?
Składniki na 28 Ciastek!
Suche:
600g batatów
100g mąka ryżowa
50g mąka kukurydziana
50g mąka kokosowa
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona 1 łyżeczka
20g erytrol lub inny słodzik
Mokre:
4 jaja kurze L
80g masło orzechowe
80g miodu
50g olej kokosowy
Dodatki:
Czekolada mleczna i gorzka pokrojona w drobne kosteczki
Borówki
Przygotowanie
1. Obierz bataty – zetrzyj na tarce, wyciśnij z nich dokładnie wodę.
2. Odsączone bataty zblenduj w oddzielnym pojemniku.
3. Wymieszaj wszystkie mokre składniki.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i zblenduj.
5. Połącz zblendowane bataty z ciastem – wymieszaj ręcznie
6. Pokrój czekoladę w kosteczkę
7. Wyłóż blachę papierem i formuj równe ciasteczka – możesz powtykać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę merci lub dowolną inną oraz borówki(wzbogacają bardzo smak ciastek)
8. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – 160 stopni na 13 minut.
9. Gotowe Fit ciastka podawaj z dodatkiem borówek i kawą 🙂
Smacznego!
Zapraszam również do oglądania merytoryki na moim kanale
Jeśli zastanawiasz się nad rozpoczęciem treningów – zobacz moją ofertę, skontaktuj się ze mną, to pierwsze spotkanie jest darmowe